2011. január 23., vasárnap

Bugsy fordítása

Huh, na mivel a mai nap sem telhet el friss nélkül, de új hír nincs így megosztom veletek Bugsy munkájának gyümölcsét.
Ismét egy, a Sternben megjelent cikk fordítását köszönhetjük neki.






- A kislány kihúzta magát előtte, nagyon komoly és elszánt pillantást vetett rá: ”Harapj meg! – Kis híján megpróbáltam megtenni!” mondja a világ legjobban szeretett vámpírja – és vigyorogva rázza a fejét. „Hét éves! Bizarr.”
- De Robert Pattinson számára azok a felnőtt nők, akik a fotóival teli weboldalakon pepecselnek, és az utcán kempingeznek, hogy a filmpremiereken elcsíphessék egyetlen pillantását, legalább annyira rémisztőek. Alison Genet, 35, Arizonából vonatozott Los Angelesbe, és négy napon keresztül ült egy Robert Pattinsonos takarón a filmpalota előtt, ahol az Újholdat – a 45 nyelvre lefordított Alkonyat-saga második részének megfilmesítését - bemutatták. Ő csak egy volt a több száz „Twifan” közül, és korántsem a legidősebb. Egy barátságos hölgy a járdán kígyózó sorból – ami a sztárok felvonulását váró vörös szőnyeg mellett állt – kartonra ragasztotta a főszereplők fejét és a zavarba hozott járókelőknek ajánlgatta, hogy „Nyugodtan nyalogassák, ragasztott!”

- Semmi kétség, mióta a vámpírok közé került, „Rob” Pattinson többé már nem evilági. A 23 éves londoni, egy autókereskedő és egy modellügynök fia, egyetlen év alatt változott át névtelen ifjú színészből szex szimbólummá, akinek népszerűségét a Vanity Fair szaklap a fiatal Leoéhoz hasonlította a „Titanic-os időkből”.

- „Robsession” mindenhol: a női magazinok úgy ünneplik a fésületlen üstökű fiatalembert, mint a jóval korábbi szívleállító klasszikusokat, Brad Pittet és Jonny Deppet. Olyan tömeghisztériát vált ki, mint a legnagyobb popsztárok; ha kimegy az utcára, csicseregni kezdenek a tinédzserek, ugyanúgy, mint az anyjuk. És ha nem csak egypár napra tűnik el „rögtön abban kezdenek spekulálni, hogy heroin-túladagolásban haltam-e meg”, gúnyolódik a nemzetközi pletykalapok által űzött brit.

- Akkor, mikor regényében az Alkonyat-szerző Stephenie Meyer hősnője szájába adja a mondatot: „Ezen az éjszakán álmodtam először Edward Cullen-ről” - a biztosan zsúfolásig megtelt terem úgy sóhajt fel és vihog zavartalanul, mintha egy „Forró lábszár, nedves álmok” című könyvet olvasna. Edward Cullen, akit 1918-ban egy vámpír megmart és ezáltal az örökkévalóságig éjszakai lidércként az alkonyatba kényszerített, talán az irodalom- és filmtörténet legkívánatosabb és legudvariasabb halhatatlanja: egy gondolkodó kívülálló, inkább James Dean, mint Drakula, aki száz éves tapasztalatával egy sosem változó fiatal férfitestben kel életre. Mikor a normális tinédzser fiúk idegesítenek és üvöltenek, Edward gyengédséget és megértést mutat, ő már nem először 17. És – ellentétben az átlagos férfiakkal - nem csak egy dologból kifolyólag: Mert ő a hölgyeket nem csak kicsit halasztja meg, hanem ténylegesen. Milyen előrelátó.*

- Pattinsonnak, akinek Stephenie Meyer vágyakkal és lemondással teli párhuzamos világáról Edward szerepének megkapása előtt sejtelme sem volt, Edward alakjának bűvösségét egész gyakorlatiasan magyarázta meg: „A szex olyan vele, annyira őrültség, hogy nem éled túl.” Ez, gondolom, a terv. Ez őrjíti meg az olvasókat. És ezt várja el tőle a női közönség – nem kevesebbet, mint megtestesíteni ennek a különleges és feldúló élvezetnek az ígéretét. Meyer, közismerten mormon, az önmegtartóztató magatartásra való felhívásra alapozza tetralógiáját, ebben fedezte fel a vámpírok valós vonzerejét Melissa Rosenberg, az Alkonyat és Újhold forgatókönyvírója: „A biztonságosabb szexet képviselik.”

- Viszont ismeretes, hogy a szűziességet a lihegéstől (von Keusch zu Keuch, a ford.) csak egy kis lépés választja el: a hímnemű szereplők mindkét filmben mindig, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hőmérsékletet jelentősen a halhatatlanok szintje felett tartsák. Edward Cullen a könyv szerint „hideg” érzetet kelt, így Robert Pattinson sem nézhet ki kevésbé forrón: már a 2007-es meghallgatáson fel kellett fednie a mellét (ami nem függ össze a tipikus vámpírmagatartással, de mindenben megfelel a hormonokkal teli célközönség elvárásainak). „Elvégre a könyvekben – sóhajt Catherine Hardwicke, az első rész rendezője – egész két oldalon keresztül olvasható, milyen csodálatosan néz ki.” Micsoda felelősségvállalás! Már akkor egész pontosan oda kellett néznie.

- A második részben a 17 éves Taylor Lautner izmai dagadnak Pattinson sápadt hasizma (sixpack) ellenében . Egy vérfarkast játszik – és ismert tény róluk, hogy mint minden uszkárnak, az ő testhőmérsékletük is magasabb az emberénél, ezért felül nem szívesen viselnek ruhát. Mint mindenki, aki az elmúlt három évet nem egy zárt szarkofágban töltötte, tudja, hogy ez a szőrös Jacob és a sápadt arcú Edward hogyan hajbókol a hősnő Bellának. A „Twifan”-ok kettészakadtak. A glamúros harapást vagy a sportos tépést válasszák? Mindkét tábornak van Team Edward és Team Jacob feliratos pólója. Utóbbiaké szívesen egészül ki az alábbival: „különösen, ha nem visel inget”.

- Pattinson esküszik, örülne, ha a szorosan a sarkában járó paparazzik egy része Lautnerrel tartana. A "legszebb, legsármosabb, legizgalmasabb, stb… vámpírnak lenni Klaus Kinski óta" terhe nehezedik rá, néha kíméletlenül. „Egész idő alatt úgy kell kinéznem, mint egy poszternek”, panaszkodott legutóbb; arról, mi idegesíti. Az is, mikor állítólag 10 millió dollárt fog keresni a következő Alkonyat-részért, a Napfogyatkozásért, amit ugyanúgy végig a kanadai Vancouverben fognak forgatni. Úgy viselkedik, mint korábban, mint bárki más, aki nem tud hozzászokni a gazdagsághoz és az ismertséghez. Minél hangosabb a lárma körülötte, annál szívesebben alakulna át vámpírrá és tűnne el az éjszakában.

-A publicistákat – leszámítva a hollywood-iak 99%-át – egyetlen dolog nem érdekli Robbal kapcsolatban. Bizonyítékát adni annak, mikor nyílik meg végre gyanítható kapcsolatáról kolléganőjével, Kristen Stewarttal. A 19 éves Bella alakítója hasonlóan makacs; ha valami van köztük, Drakula szájából hamarabb fogjuk hallani a Miatyánkot, mint a kapcsolatuk beismerését. Stewart, akik a rajongók sokkal kevésbé agresszívan szeretnek, mint Pattinsont, egy interjúban röviden, őszinte szavakkal szólt a filmbeli szépfiúról: „Az emberek nemcsak megismernek, mikor látnak az utcán. Kellesz nekik.”

- Mostanában valóban hatalmas az igény az alvilág képviselői iránt. Meyer vérszívó sorozata mellett virágzanak a tini-vámpírokról, déli államokban élő vámpírokról, detektív vámpírokról szóló regények. Az USA-ban egyenesen vámpírokról szóló hivatalos kézikönyvet jelentettek meg, Dacre Stoker, Bram Stoker szépunokája megpróbálta folytatni a Drakulát és a horror rendező, Guillermo del Toro „A vetés” (társszerzője Chuck Hogan) című könyvében egy teljesen új fajt talált ki, amely nem harap, hanem csíp, és mindenekelőtt anti-Edward, egyenesen undorító.

- A vámpírok mindig hullámokban törnek ránk: Anne Rice hemoglobinos sikere a tragikus Lestattal (Interjú a vámpírral) és Stephenie Meyer metroszexuális melodrámái között a vértelenség hosszú évei teltek el, akkor hiányoztak a szomjas szörnyek. Most viszont a kisebbség metaforájaként elevenednek meg, annak minden formájában.

- Az amerikai tv adót, a The CW-t egy szappanopera, a Vámpírnaplók, ajándékozta meg az alapítása óta mért legnagyobb nézettséggel: egy főiskolás lány szerelmes egy halhatatlan testvérpárba, és nem szeretne választani. A konkurens HBO-nál futó True Blod-ban viszont emberére talált: néhány jól nevelt, művérrel táplálkozó vámpír, a mélyen vallásos Délen él és régi előítéletekkel konfrontálódik: „Isten nem szereti a tépőfogakat!” A hősnő, egy halandó, hamar átadja magát szeretőjének – végre! – „Mi van akkor?”, kérdezi akaratlanul, mindig, mikor az előjátéknál elkezd nőni annak szemfoga és szokásos udvariasságával el akarja kerülni őt. „Én is akarom, na csináld már!”

- A harmadik részben, ahogy a lázban égő „Twifan”-ok, Bella is tudni fogja. Megpróbálja a vámpírt elcsábítani. És, világos, le lesz gorombítva. Robert Pattinson megjátszott felháborodással rázza a fejét: „A vetkőztetést tényleg rám kell hagynia.”

- Világszerte 400 millió dollárt hozott az Alkonyat, az Újhold mindenféle előzetes számítások szerint messze fölül fogja múlni. Pattinsonnak tehát még sokáig lesz harapására vágyó rajongókkal dolga.
De talán éppen a fokhagyma segíthet.

_* Und er ist - im Gegensatz zu herkömmlichen Männer - nicht auf das Eine aus: Denn dies bescherte den Ladys nicht nur den kleinen Tod, sondern den tatsächlichen.
Szó szerint kb. annyit tesz, hogy És (Edward) - szemben az átlagos férfiakkal - nem csak 1 dologból: mert a hölgyeket nem csak a kis halállal ajándékozza meg, hanem a ténylegessel.
Aki tud valami értelmesebbet, jelentkezzen!

Köszönjük Bugsy fáradozását. :-)

1 megjegyzés:

  1. Köszi Bugsy! Végre nem h*lyeséget hordtak össze az újságírók.

    VálaszTörlés