2011. április 26., kedd

Bugsy érdekes fordítása


Mike Ryan, Vanity Fair, 2011.04.22.

Mike Ryan filmkritikus fiktív, szórakoztató, de néhol igen éles és mindenek előtt elég SPOILER-es beszélgetése egy feltehetően Alkonyat rajongóval.


Team Jacob-e Robert Pattinson a Vizet az elefántnak című filmben? (És 24 másik sürgető kérdés)


Mit ér alaposan lecsupaszítva a hétvége újonnan bemutatott alkotása, a Vizet az elefántnak, Robert Pattinson aktuális darabja, melyet a főcímekben „egy cirkuszhoz való csatlakozással megvalósuló menekülésnek” aposztrofálnak. Megér legalább egy nézést a Vizet az elefántnak? Hogy boldogul Pattinson, ha nem egy tini-kedvenc vámpírt játszik? És vannak benne Alkonyatos párhuzamok? Szolgáltatásként a Vizet az elefántnakkal kapcsolatos minden lehetséges kérdését megválaszoljuk.

Kérdés: Kit játszik Robert Pattinson a Vizet az elefántnakban?

Válasz: Pattinson egy Jacob nevű szereplőt játszik.

K: Szerintem tévedsz. Taylor Lautner a színész, aki Jacobot játssza.

V: Taylor Lautner Jacob Black-et játssza az Alkonyat filmekben. Robert Pattinson Jacob Jankowskit játssza a Vizet az elefántnakban.

K: Bír Robert Pattinson valamilyen különleges képességgel a Vizet az elefántnakban? Mint Edward az Alkonyatban?

V: A Vizet az elefántnakban Robert Pattinson karaktere azzal a képességgel bír, hogy állatokat gyógyít.

K: Oh, szóval Robert Pattinson valamiféle boszorkányt vagy varázslót alakít?

V: Egy állatorvost játszik.

K: Hogyan kezdődik a Vizet az elefántnak?

V: azzal, hogy a nagyon idős, napjainkban élő Jacob Jankowski (Hal Halbrook) a 71 éves fiát keresi, aki aznap elfelejtette őt meglátogatni az idősek otthonában. Ezért Jacob elhatározza, hogy fiát a helyi cirkuszban keresi, ahol végül is két cirkuszi alkalmazott talál őrá.

K: A cirkuszi alkalmazottak visszaviszik Jacobot az idősek otthonába?

V: Ez volt a terv addig, míg Jacob el nem kezdett mesélni egy történetet arról, hogyan volt jelen minden idők legnagyobb cirkuszi katasztrófájánál. Az egyik cirkuszi alkalmazottat érdekelni kezdi a történet – és ezen a ponton a film visszaugrik az 1931-ben a Cornell Állatorvosi Egyetemen diplomázó Jacobra.

K: Elég Titanicosan hangzik. Álljunk csak meg, várj, szóval Jacob 1931-ben diplomázott az állatorvosi egyetemen? Legkorábban mennyi idősen tehette, 22 évesen? Ez nem azt jelenti, hogy a mai Jacob 102 éves?

V: Nincs meghatározva, hogy a mai jelenetek mikor játszódnak. Szerintem Jacob feltehetően a 90-es éveiben járhat.

K: Lediplomázott Jacob az állatorvosi egyetemen?

V: Jacob (Robert Pattinson) az utolsó vizsgáját tette éppen, mikor megtudta,hogy a szülei meghaltak autóbalesetben. Ezek után a bank lefoglalta a szülei házát. Otthon nélkül maradva, Jacob potyautasként felszáll egy vonatra, amiről kiderül, hogy egy cirkuszi vonat.

K: Jacob nem tudta egészen befejezni az utolsó vizsgáját és állatorvossá válni?

V: Nincs egyértelmű magyarázat az eldöntéséhez.

K: Vannak régóta megfogalmazódott kérdéseim Robert Pattinson Jacob nevű karakteréről. Rendben lenne, ha mostantól a karaktert Edwardnak nevezném?

V: Nem, nem szeretném.

K: Szóval ekkor Edward Jacob tagja lesz a cirkusznak?

V: Afféle. Először belefut néhány problémába, mert tudod, birtokháborító. Később mindenféle munkákat kap, de végül, a cirkusz tulajdonosa, August (Christoph Waltz) ki akarja dobatni a vonatból. August csak akkor gondolja meg magát, mikor rájön, hogy Jacob állatorvos.

K: Bisztosra veszem, hogy Christoph Waltz nem egy kedvesnek vagy kiegyensúlyozottnak leírható karaktert játszik.

V: Ez egy nagyon biztos feltételezés.

K: Várj, de hát Jacob ekkor már napok óta a cirkusznál lehetett, és csak most, a végén derül ki, hogy állatorvosként végzett?

V: Igen.

K: Ez a film olyan borzasztó, mint amilyennek hangzik?

V: Nem. Tulajdonképpen – és eléggé meglepő módon – a Vizet az elefántnak eléggé rendben van. („pretty O.K”.)

K: Ha a Vizet az elefántnak eheti reklámjában a Te ajánlásodat közölnék, reményeid szerint mit idéznének tőled?

V: A Vizet az elefántnak „pretty O.K.!” - Mike Ryan, Vanity Fair

K: Várj csak, hány elefánt szerepel a Vizet az elefántnakban? (az eredeti cím „elefántoknak”)

V: Egy.

K: Hogyan kapcsolódik be az elefánt a történetbe?

V: August felesége, Marlena (Reese Witherspoon) lovas számával a cirkusz fő látványossága. Mikor Marlena lova lesántul, August megveszi Rosie-t, a lengyelül beszélő elefántot, hogy ő legyen az új fő attrakció.

K: Hogy is fogalmaztad meg eredetileg a válaszod elejét, mielőtt váltottál volna, mert elég piszkosan hangzott.

V: August felesége, Marlena a cirkusz fő látványossága, a szám miatt, amit a lovaival ad elő.

K: Lengyelül beszélő elefánt?

V: Rosie nem reagál az angol nyelvű parancsokra – ami gyakran vezet ahhoz, hogy August keményen megfenyíti őt engedetlensége miatt. Véletlenül Jacob felfedezi, hogy Rosei meg fogja érteni az utasításokat, ha azok lengyelül hangoznak el. A megjegyzés kedvéért, maga Rosie nem beszél emberi nyelven.

K: Reese Witherspoon és Robert Pattinson játszott már korábban is közös filmben?

V: Igen. Pattinson, röviden szólva, az idősebb Rawdy Crawley-t játszotta a 2004-es Hiúság vásárában Witherspoon mellett, aki az anyját játszotta. Azonban, a jelenetei ki lettek vágva.

K: Jacob és Marlena egymásba szeret?

V: August döbbenetére, igen.

K: Akkor biztossággal állítható, hogy Marlena hivatalosan Team Jacob?

V: Komolyan fejezd be. Hogy tudnálak leállítani?

K: Hányszor vagy kötelezve szerződésileg arra, hogy a népszerűségi mutatók javítása érdekében célzásokat tegyél az Alkonyatra?

V: Még egyszer.

K: Látnom kell a Vizet az Elefántnak című filmet?

V: Feltétlenül? Nézd, még akkor is, ha Húsvét hétvégére van időzítve, messze van a borzasztótól. Nem ez a legmegragadóbb film, amit valaha vetítettek, de, ha erős késztetést érzel arra, hogy felfedezd, milyen volt a cirkuszi élet a Nagy Gazdasági Világválság idején egy pszichopata irányításával – ez a neked való mozi.

K: Úgy értettem, azt mondtad, hogy tenned kell még egy Alkonyatos célzást?

V: Bella.


Köszi Bugsy a fordítást!
Biri

3 megjegyzés:

  1. hát, semmi olyan nem volt benne, amit a könyv miatt ne tudtunk volna. Minden esetre érdekes formája egy interjú elkészítésének.
    Még egyszer köszi Bugsy!

    VálaszTörlés
  2. igen elég érdekes... :d kicsit homályos számomra h ki kérdez kit de majd rájövök :d am meg nem azért de ha Rob következő szerepe James lesz akkor is visszajön az Alkonyat mánia??O_o ez az elején még vicces volt meg jó de hogy mindenki ezzel jön már fárasztó..xD ugyan úgy mint h már egyszer játszott Reesevel de ott gyereket de kivágták most meg a párját jászat és vá..xD nem igaz h nem elég kreatívak az emberek..xD de am most cikktől független a dolog Bugsy nagyon köszi a fordítást érdekes volt..:D

    VálaszTörlés
  3. szívesen, de ez nem egy valós interjú, csupán összeszedtek néhány vicces és kevésbé vicces kérdést, némi kritikát, belekutyulták még Rob 4 különböző filmjét is és közben nagyon jól szórakoztak. Tegyétek Ti is!

    Bugsy

    VálaszTörlés