2013. szeptember 14., szombat

Kedvenc könyvem Rob filmjei alapján

Ne máááár!
Most választanom kell?
Nézzük  a felhozatalt:
Harry Potter és a tűz serlege:
nos, nem olvastam, a filmre is csak akkor figyeltem, amikor Rob szerepelt benne. Ezért aztán fogalmam nem volt, hogy mi, és miért történik. A film után sem volt ingerenciám elolvasni a könyvet,
értékelés: 0 pont mert nem olvastam



The Haunted Airman:  
először a filmet láttam, 2009-ben, amikor keresgéltem, hogy ki is ez  az ifjú. Maga a film 2006-os, tehát éppen 20 éves korában készült. A  film elbűvölt. Mivel Robunk késztetésére felelevenítettem angol nemtudásomat, tavalyelőtt levadásztam a neten a film alapjául szolgáló novellát is. Főleg, hogy a kritikusok szerint a jó novellából pocsék film készült - szerintük. Szerintem nem.A könyvbe már belekezdtem, de ehhez még tanulnom kell, vagy Andrist kell valamivel  dotálnom, hogy fordítsa le. Ugyanis ez irodalom :( - vagyis nehezebb megérteni, mint egy átlagnál jobban megírt fanfictiont.
 értékelés: 0 pont mert nem olvastam

 The Bad Mother's Handbook:
szinte ugyanazt leírhatom, mint az előbb, annyi különbséggel, hogy még senki nem volt olyan áruló, hogy teljesen ingyenesen hozzáférhetővé tette volna a könyvet. A scribden az első fejezet egy része
olvasható. Az legalább olyan élmény, mint maga a film. Ha sikerül  beáldoznom 10 dolcsit, letöltöm, vagy megveszem a bookline-on. Mintha láttam volna.

értékelés: 0 pont mert nem olvastam


Alkonyat tetralógia:           
az első filmet megkaptam videón 2009 júliusában ( ez már maga a történelem!), aztán hamar elolvastam a könyvet is. Majd rajongói fordításban a maradék 3 kötetet. Majd a Midnight Sun rajongói fordítását és benina által megírt magyar nyelvű folytatását. Megvettem sorban a megjelenő könyveket. Átrágtam magam az utolsó köteten is, bár nyögve-nyelve. Nálam a könyvek sorrendje követi a megjelenés  sorrendjét. Ja, a filmeké is. 
értékelés: 2,5 pont átlagban vagyis (5+3+2+0)

Vizet az elefántnak:        
első olyan könyv, amit előbb olvastam, mielőtt megjelent a film. Szemeztem a könyvvel, de drágálltam. Aztán megtudtuk, hogy Rob játszik benne. Irány a bolt, megvettem, elolvastam. Nem mondanám, hogy értettem a szuperlatívuszokat, amikkel illették a könyvet, de az Alkonyatokat is az egekbe emelték. A különbség a kettő között: ezt a könyvet nem tiporták sárba a későbbiekben sem.
A könyv tetszett, de nem cserélném el érte egyik Fekete István regényemet sem. Azt hiszem, a filmet megnéztem volna a tv-ben - moziban semmiképp -, Rob nélkül is.
értékelés: 3,5 pont

 
Bel Ami:
a könyvet nekünk a magyartanárunk kötelezőként tálalta. Szerintem túl korán, 16 éves koromban. Nem is szerettem. Majd eltelt közel húsz év, kezembe került egy Maupassant novellás kötet, azt elolvastam, és láss csodát, értettem, tetszett. De - nem olvastam el a  Bel Amit. Ehhez megint csak az kellett, hogy Rob megkapja Georges szerepét. Úgy tűnik, a korral jár némi eszesedés is (majd aztán később elmúlik), mert tetszett is, meg is értettem, meg azt is, hogy sokan miért nem kedvelik. Azt hiszem, akik nem szeretik a könyvet, azoknak a film sem tetszett. Nekem igen. Pótlásként hozzáírom, hogy több Bel Ami filmet megnéztem, hogy össze tudjam hasonlítani Rob játékát másokkal, mert tudtam, hogy cikizni fogják. Nem rosszabb a többinél! Sőt, koránál fogva szerintem többet nyújtott.
értékelés: 5 pont
 Cosmopolis:
Nna. Kritikusok megint csak lehúzták a könyvet, hogy miért ír az író arról, amit nem ért. Márhogy a gazdaságpolitikáról. Ebből aztán mindjárt tudni is lehet, hogy nem hölgyek csevegőirodalmáról van szó. Nehéz olvasmány, viszont szerintem érdekesen jó. Kell hozzá türelem, hogy megértsük, mit is olvasunk. Megjegyzem, az életben nem olvastam volna el Rob nélkül.
értékelés: 5 pont

Ja, és hogy melyik könyv a kedvencem?

 Hát ez. A belőle készült film sem olyan rossz, bár nem feltétlen adja vissza az időtlenség hangulatát.

5 megjegyzés:

  1. wow, ez jóóó volt! Kösz!
    A rossz anyák kézikönyvét megvettem magyarul, igaz, a filmet előtte láttam, de a könyv is nagyon tetszett. Azt hiszem, akkor is tetszett volna, ha nem látom a Robos filmet, csak valahogy a kezembe kerül.
    És bár kihagytad, de kösz a RM fordítást anno :)

    VálaszTörlés
  2. Mert az RM sajnos nem könyv :(

    VálaszTörlés
  3. Twmmy, köszi ezt a minden igényt kielégítő kis értekezést. :) (de jó, hogy nem nekem jutott ez a feladat)
    A HP könyveket megjelenésükkor folyamatosan olvastam, a filmeket folyamatosan néztem. Bevallom akkor még nem tudtam, hogy Rob a világon van és nem figyeltem fel Cedrikre sem.
    A könyvek közül az első és a harmadik a kedvencem a humora miatt. A többi már túl komor.
    Aztán Beától kölcsön kaptam Twilight dvd-t, és onnantól kezdve minden filmet megnéztem, amiben Rob szerepelt, és minden elérhető könyvet elolvastam, amiből film készült vele.
    A kedvenceim: a Tw saga 1. kötete, mert az a legszebb, legérdekesebb, legújszerűbb történet. A 3. kötet a humora miatt, aminek a töredékét sem adta vissza a film,és kimaradt belőle a világmindenség leggyönyörűbb mondata:" Vigyázz a szívemre. Itt hagytam nálad."
    A többi könyv közül a WFE-t szerettem a legjobban.
    Én is köszönöm twmmynek és családjának, hogy számos könyvet, forgatókönyvet, történetet lefordítottak és elérhetővé tettek számunkra.

    VálaszTörlés
  4. twmmy köszi ezt a remek visszatekintést. Az számomra új volt benne, hogy a Haunted Airman-nak is van könyve, viszont ízlés, tetszés dolgában mindenben egyetértek veled.

    VálaszTörlés
  5. én csak a Cosmopolist olvastam az összes közül twmmy fordításában.a könyv nekem nagyon zavaros volt,viszont nem értettem volna a filmet nélküle.véleményem szerint a Cosmo-ban volt Rob a legjobb(eddig)!:)))főleg a végén.remélem látunk még tőle szép játékot és jó filmeket.
    nagyon jó az összeállítás egyébként.köszönöm!:))

    VálaszTörlés