Magazin szkennek

BD2 KRITIKA A FILMFILÁG DECEMBERI SZÁMÁBÓL
 

Itt és itt olvasható-méretben is.
 
 BD2 KRITIKA -VOX 2012. DECEMBERI SZÁM
 
Itt  olvasható
 
Két angol nyelvű cikk:  Az angol mozis magazin, a Sight&Sound januári számából itt  és itt olvasható.
 
 
Elküldte: Bugsy  2013.01.28-án
 
 
FILMVILÁG 2012.JÚLIUS2012.08.24. Bel Ami forgatásról az Elle magazin 2012. júliusi számában

Elküldte: Bugsy
2012.június 28.


Comic Con 
Breaking Dawn press conferences:2011.július 21. San Diego


Oké kezdünk!
Bemutatták Bill Condont, Kristen Stewartot, Robert Pattinsont és Taylor Lautnert.
Mind a négyen a színpadon vannak.
Robnak gondja akadt az ülőhelye felkutatásával- tipikus Rob.
Első kérdés: Milyen volt Brazíliában forgatni, milyen érzés, hogy az egész világon imádnak titeket?
Bill Condon: Nagyon nehéz (nevet). Brazíliában forgatni nagyszerű volt. Ez volt az a hely, amelyről
Stephenie megírta a nászutat. Ténylegesen eljutni oda csodálatos volt. Megtaláltuk azt a területet, amit Steph a könyvben lefestett. Csak ámultunk.
Kristen: Élveztem az utcai jeleneteket. Hogy a film részévé vált az valami elképesztő.
Rob: Én akkor visszafogott leszek. Az egyik legjobb dolog abban, hogy nemzetközi rajongótáborunk van, az, hogy mikor különböző országokba megyünk a  fanok reakciója mindig más és más. Brazíliában a rajongók szó szerint azon voltak, hogy megragadjanak forgatás közben. Jó móka volt.
Taylor: Én is szeretem Brazíliát, bár ott sem voltam. Visszajöttek, aztán mutattak nekem egy extra képet, amin én is ott voltam. ….
Kristen: Úgy nézett ki, mint az egyik Eclipse poszter.
Bill: viccelődve újraírtuk a sztorit és téged is belevettünk (Taylort)
Kérdés: A BD lesz az utolsó része a sagának vagy mit gondoltok lesz folytatás?
Rob: Például reggeli idő. (nevet)..
Rob: Stephenietől függ.
Taylor: Egyetértek.
Bill: Végeredményben ez Bella és Edward sztorija. Különösen a második könyvben olyan sok új karakter jött be, hogy számítok rá, hogy egyszer még újra előveszi őket. (Stephanie a karaktereket)
Taylor: Úgy hangzik, hogy ti mind tudtok valamit, amit én nem.
Kérdés: Valamennyi Twilight film közül, melyik volt az ,amit a legjobban titokban kellett tartani, és melyik volt az, ahol a fanok is nyugodtan jelen lehettek?
Kristen: Az esküvő iszonyatos volt. Titkos ügynök stílus. A stáb nagyon fegyelmezett és szigorú volt. Semmi mobil stb. Titokban akarták tartani a ruhámat.
Bill: Egyből jött egy helikopter mihelyt vettük volna fel az esküket.
Kristen: Felvettem egy volturis köpenyt. El kellett takarni a ruhámat és csak az volt a kezünk ügyében.
Kérdés:. nem tiszta valami Brazíliáról.
Kristen: Nem tudtuk, hogy lekaptak minket. Utána furán éreztük magunkat. (gondolom a boxeres fürdős képek)
Taylor: ez a film, nagyon sok akcióval van teletűzdelve, a legtöbb időt Baton Roguben töltöttük, két hónapot pedig Vancouverben. De a BD egy nagyon intim film. Úgy érzem, nagyon jó, hogy hagytak minket kreatívkodni.
Kérdés: Kristennek szól. A BD egy nagyon érzelmes utazás volt. Milyen volt hónapokig forgatnia, és hogy is van az, hogy minden, ami Bellával történik az rád is hatással van?
KS: Ez a rész, tele van katartikus nagy hatású sorsfordító pillanatokkal, és nem mindegyik légből kapott fantasztikum. A valóságban gyökereznek és teljesen beléjük tudtam élni magam. Bárki , aki elolvassa,  bele tudja élni magát. Nem hagyhattam, hogy a könyv fejbe verjen minden reggel. Hagynod kell, hogy a pillanatok megtörténjenek. És meg is történtek. Nagyon sok. Úgy éreztem, hogy nagyon könyvhűek vagyunk. Persze egyúttal bónusz jeleneteket is beletettünk, például az esküvőnél vagy a nászúton.
Bill: Nincs nagyon TW fan mint KS. Mindig ilyen. Tudom milyen érzés volt először olvasni. Nyomás alatt tartod magad. Ez igaz.
Kérdés: Van kedvenc jelenetetek a filmben?
Bill: Nagyon sok.
Taylor: Eddig mindig ki tudtam választani egyet, most képtelen vagyok. Jacob olyan sokat változik , hogy képtelen vagyok választani.
Kristen. Van egy jelenet Charlieval az esküvőn azt imádtam. És egy másik szintén ekkor Renével.
Rob: A szülős jelenet, ami nagyon különbözik a film többi jelenetétől. Fantázia létére nagyon fiatal közönsége van, de ennek ellenére egy kicsit durva lesz. Nem tudtuk másként megcsinálni.
Bill részére kérdés: Egyik dolog, amit nyilvánvalóvá tettél magadról, hogy nagy rajongója vagy a Sötét árnyékoknak? Miért?
Mikor gyerek voltam nem mulasztottam el sosem a show egy részét sem. Talán a katolikus neveltetésem az oka. Mindig mikor új vámpír karakterek tűnnek fel én mindig lázba jövök csakúgy mint a TW-nél.
Kérdés: Kívánjátok,hogy bárcsak kis független film lenne, amit majd a Sundancen kerül bemutatásra:. Hogy zárjátok ki a felhajtást?
KS: … Ez egy igazán nagy film és jó a része lenni. Jó dolog 6 hónapon keresztül forgatni egy A listás rendezővel. Nem lennénk sajtókonferenciákon, egy kis elzárt helyen ülnék. Amit akarok mondani az az, hogy nincs különbség, ugyanezt a beszélgetést folytatnánk le.
Kérdés: Comic Con lényege az, hogy elfogadd a kocka énedet és merd fel vállalni. szóval…
Rob: Nem mondanám, hogy KS kocka, de szeret főzni.
Kristen: Taylor? Taylor, van valami, de inkább nem mondok róla semmit.
Taylor: Bill?
Kristen: Taylor tud táncolni.
Taylor: Nem, nem igaz!
Kristen: Mozgatja a csípőjét meg minden. Őrület.
Kérdés: Az esküvői jeleneten kívül melyik jelenetnél voltatok különösen idegesek, hogy ezt meg kéne csinálni.
Eric: Milyen volt az esküvőt leforgatni?
KS: Már négy éve erre a jelenetre vártam. Aztán meg az egész forgatás végére tették, olyan sokat kellett rá várnom, hogy végre megtörténjen. Mikor végre sok került rá, ideges voltam, ahogy arra már számítottam is. Mikor oda értem a helyszínre… gyönyörű volt. Aztán bezártak egy szobába a nap hátralévő részére, mert rajtam volt ugyebár a ruha és meg kellet védeni a kiváncsi szemektől. Aztán lenyugodtam sokkal jobban, mint azt előre gondoltam volna.
Eric: Rob E és B elmennek nászúta. A jelenetet Bben vettétek fel. Mesélj róla.
Rob: B csodálatos volt. Csodálatos nap volt mikor odaértünk. meleg minden, amire számítani lehetett. Csodálatos volt az első nap, aztán hirtelen a forgatás többi részén esett. Olyan volt mintha Angliába mentünk volna el nászútra. Bent maradtunk, sakkoztunk. Bill megcsinálta.
Eric: T. van számodra is egy kérdésem. De előbb Billnek van egy meglepetése.
Itt jön a 2 filmrészlet.
Nem írom le, csak lesz róla egy kalóz vidi, de a könyvből lesz, ahogy Bella felkészül a nagy estére.
Kérdés: Mit szerettél jobban Cedricet vagy Edwardot játszani?
Rob: Mindkettő nagy móka volt. Nem igazán tudtam ugyanakkor, mit is csinálok mikor Cedric bőrébe bújtam. Még abban sem voltam biztos, hogy színész akarok lenni. TW pedig teljesen megváltoztatta az életemet. Megengedte, hogy bekerüljek ebbe a világba, sőt szinte teljesen lehetetlen hogy más megélhetési forrás után nézzek (más hivatás).
Kérdés Taynek: Olyan szerepeket kapsz, amik harci edzettséget igényelnek. Szeretnél akciósztár lenni?
Taylor: Mindig is rajongtam az akciófilmekért. De nem csak ezt szeretném csinálni. Amit szeretek a színészetben az az, hogy mindig kihívást támaszt velem szemben. Imádom Jacobot és ez a sorozat nagyszerű lehetőséget nyújtott számomra, hogy azt csinálhassam, amit szeretek, és tovább fejlődjek. A következő szerepem, Nathant fogom játszani az Abductionban. Teljesen más karakter, mint Jacob, ami nagyon fura, hiszen olyan sokáig alakítottam Jacobot. De már nagyon várom, hogy ti is láthassátok.

Kérdés: Jó a hajad Rob. Mi volt az első reakciód, mikor elolvastad a szülési jelenetet?
Mindenki: Umm
aztán KS: Azt gondoltam, hogy ez nagyon jó. Megpróbáltunk, apait-anyait beleadni. Nem egy tipikus szülőszobás jelenet. Két napig tartott a forgatás. Két nap a szülészeten nagyon nehéz. (Bill nevet). A könyvben Bella szó szerint úszik a vérben. Mindig is az járt a fejemben, hogy keményebben harcol, mint bárki más ember képes lett volna rá ebben a helyzetben, mert van benne…. (nevet)
A második részben el kellett játszanom, ahogy a méreg keresztül folyik az ereimben. És az egy pillanat……. Egy nyugodt lélegzetvétel a szülés után.
Kérdés: Nagyon kellemesen csalódtam, mikor megláttam a hátizmaidat a trélerben. Szerintem mindenki nevében bátran mondhatom, mikor azt mondom nyami, nyami. (mindenki nevet). A kérdésem Ksnek szól. Végre te is megtapasztaltad milyen a vámpír smink. Milyen volt az számodra. Rob nyávogása a sminkkel kapcsolatban jogos, vagy eltúlozta?
KS. Teljesen jogos. Olyan mintha be lennél zárva. De segít is, mert sokkal jobban tudatában vagy a mozdulataidnak. A kontaklencse szívás, mert semmit sem látsz. Ha mindkettőnek bennt volt, egymást sem láttuk.
Kérdés: Szia Rob. Adhatok neked egy CD-t. Már adtam neked egyet két évvel ezelőtt és most szeretnék adni egy másikat. Mi volt a kedvenc jeleneted?
Rob: A szülés. Nagyon különbözik attól, amit eddig valaha is csináltam. Még sosem volt rá alkalmam hogy Edwardot egy ilyen helyzetben játszhassam el, ahol is rá kellett döbbenie arra, hogy teljesen tehetetlen. Senki sem segíthet rajta. Próbálja megmenteni Bellát, de semmit sem tud tenni. Kétségbe van esve. Normál esetben, ilyenkor jön Bella és megmenti a helyzetet. Minden egyes alkalommal Bella megmenti őt. De most Bella erre képtelen. Örültem, hogy eljátszhattam valakit, aki teljesen ki van szolgáltatva az események sodrásának.
Bill: Valaki ezt már kérdezte tőlem és rengeteg nagy dolog történik. Nincs egy sem, amit ki tudnék emelni. Mindegyik nagy kihívás volt.
Mindannyiótoknak: Az édesanyám tudni szeretné mi a különbség a canadai és a louisianai helyszín között forgatás szempontjából?
KS: Minden külső jelenetet Kanadában vettünk fel. LS-ban végig zárt térben forgattunk. Azok a jelenetek amelyeket bent vettünk fel, voltak az érzelmileg intenzívebbek. Nem mintha az egész sztori nem az lenne, de ezek sokkal intimebb jelenetek. Ez egy lényeges különbség volt a két helyszín között. Többet voltam vámpír L-ban, amit nagyon élveztem.
Kérdés: nagyon várom már a BD-t, melyik az a jelenet, amit már alig vártok, hogy bemutatásra kerüljön?
Taylor: Unalmas leszek és visszatérek a szülési jelenetre. Ki kell emelnem Bill érdemeit. Mikor olvastam a könyvet sok mindent kellett befogadnom. Fogalmam sem volt, hogy fog ez vizuálisan megjelenni. Ki kell emelnem Bill érdemeit. Nem akarok sok mindent felfedni, ezért kényszerítem magam arra, hogy ne beszéljek. De a szülési jelenet fenomenális. A fanok elégedettek lesznek.
KS: Bellát is ki kell emelnünk, …..
Kérdés: a kérdésem KSnek. Terhesnek lenni az egy sorsfordító élmény. Honnan merítettél, hogy hitelesen vidd ezt a vászonra?
KS: Milyen élmény? Ja, sokszor kérdezték már, milyen ilyen hosszúra nyúló, fordulatos sztorit életre kelteni. Nagyon élethű, hiszen nagyon sok dolog tényleg megtörténhet veled a való életben is. 18 évesen ez…. . Nagyon nehéz erről beszélnem neked ( a kérdező valóban terhes). Nincsenek ilyen irányú tapasztalataim ugyanis.

Kérdés Robnak és Taylornak. Milyen volt ilyen szép stábtagokkal dolgozni?
Rob: Őrület. (nevet)
KS: Ez az első, hogy ezt megkérdezték.
Rob: Nem igaz, tőlem mindig megkérdezik.
Taylor: És mit válaszoltál?
Rob: Hogy ezt a kérdés megválaszolni nem helyén való. Itt van T a válaszod.
Rob: Élvezem, hogy gyönyörű lányokkal vagyok minden percben körülvéve. Ezért is lettem színész.
Taylor: Teljesen összefoglaltad a lényeget. Sokkal rosszabb munkánk is lehetne. Sokat mulatunk. Olyan fura, nagyon közel kerültünk egymáshoz.
KS: Olyan fura, hogy mindannyian ilyen jól nézünk ki. (nevet)
Kérdés: Milyen zenék lesznek a filmben?
Bill: Azon még most is dolgozunk. Kb. 15 dalunk van. Talán nem kéne ezt mondanom, hiszen még nem sikerült mindenkivel megegyezni, de szerintem mondhatom, hogy elégedett leszel.
Kérdés: Hey, T. Milyen volt a harci jeleneteket felvenni?
Taylor:  a harci jeleneteim. Nos legtöbb esetben farkas alakban vagyok. Bárcsak én csináltam volna meg őket ténylegesen. Totál féltékeny vagyok a CGI farkasomra, annak ellenére, hogy nagyon aranyos és szőrös. De sikerült egy pár ütést bezsebelnem a két film során. Az első részben Edward jól behúz egyet, miután rájön, hogy bevésődtem a lányába.
Rob: Volt egy olyan jelenet, ahol T leugrik egy ház tetejéről. Vagy tíz emeletet ugrott le. És T úgy állt hozzá, hogy ehhh mit nekem kábel, aztán nekifut és leugrik. Nagyon lenyűgöző volt.
Eric: vannak meglepetésvendégeink üdvözöljétek Julia Jonest, Elizabeth R-t, Nikki R-t és Ashley G-t.

Kérdés: Rob élvezted a szülői szerepet Bellával?
Rob: Az arcod azt sugallja, hogy teljesen mást szerettél volna kérdezni. (nevet). Nem, szerettem. Szeretem a gyerekeket. És szeretek jeleneteket is felvenni velük. Mókás volt, különösen ebben a sorozatban. Ezt a szoborszerű figurát játszom egész végig. Nem kihívás, de a gyerekhelyzet emberibbé teszi. És gyerekekkel színészkedni, nos hát ők csak teszik a dolgukat. Fejlődőleg hat rám.
Kérdés T-nek: Jobban élvezted játszani a karaktered az Abductionban, mint a Sagaban?
T: Ez most miért olyan vicces? (a közönség nevet). Őszintén megmondva nem tudnék választani. Ahogy már korábban is mondtam, ezek a karakterek totál különbözőek. Lehetőségem volt arra, hogy Jacobtól, akit nagyon szeretek, továbblépjek és egy olyan karaktert formáljak meg, akiben annyi minden felfedezni való volt. De nem lennék képes választani. Jó kérdés. Most aztán jól megfogtál.
Eric: Kérdés azoknak, aki csak most csatlakoztak hozzánk. Beszéljetek arról, hogy milyen jellem-, karakterfejlődésen mentetek keresztül a filmek során.
Ashley G: Nagyon élveztem Alicet játszani. Szuper mozgékony, aki folyton boldog. De a legjobb rész az volt, mikor megvédte a családját. Egy veszélyes énje felszínre került, amit a korábbi filmekben nem láthattál. Láthatod az elszántságát, ahogy a családját védi. Sötét helyre merül le magában, amit eddig nem láthattunk.
Nikki R: R nem szuper happy és izgága. De nagyon örültem, mikor volt öt perc, mikor nem kellet a jégkirálynőt játszanom. Jó volt mosolyogni. Azt hiszem ez az utazás, a Billel való munka során végre R elengedi magát és megmutathattuk humoros oldalát is. Tapasztaltam, hogy a közönség az Eclipse során az idő nagy részében nevetett, ami nagyon tetszett. És itt végre R és B is közel kerülnek egymáshoz a bébi által.
Elisabeth R: nemzetközi vámpírokkal dolgozni jó móka volt. Teljesen megtelt a házunk. Amit nagyon élveztem a BD kapcsán az az volt, hogy láttam Esmét még erősebbé válni. Úgy gondolom ez egy hitelesebb megjelenítése a karakternek hiszen minden anya, akit valaha is ismertem nagyon elvetemült tud lenni, ha a családjáról van szó.
Julia J: Leah folyton mérges volt az Eclipseben, és a BD-ben végre döntésre jut. Felnőtté válik és úgy dönt végre boldog lesz. Jacob révén megnyílik. Számomra ez nagy megkönnyebbülés volt és örülök, hogy ebben az állapotában tudtam tőle elbúcsúzni.

Kérdés: Volt rá lehetőségetek, hogy beüljetek és megnézettek egy brazil filmet míg ott voltatok?
Bill: Először is el kell, hogy mondjam, hogy nagyon szoros menetrendet kellett tartanunk, de kiélveztük azért a riói karnevált. Nagyszerű helyi emberek is bekerültek a csapatunkba, akikkel 6 héten keresztül tudtunk együtt dolgozni. Szerencsés vagyok, hogy megízlelhettem, milyen a brazil forgatási hangulat.
Kérdés: Az én kérdésem a rendezőnek szól. Milyen módszereket vetettél be annak érdekében, hogy minél hűebb maradj a könyvhöz? Mik ihlettek meg?
Bill: Az, hogy SM jelen volt, nagyon sokat jelentett. És persze Kristen is. Ő a legnagyobb fan, akivel valaha is találkozhatsz. Egy héten keresztül folyamatosan a forgatókönyvet veséztük ki. Aztán alakítgattunk még rajta, tettünk bele dolgokat Kristen javaslatára. Aztán elkezdődött a forgatás… de még azt megelőző éjszaka is még egyszer átbeszéltük a dolgokat. A film eseményei Bella perspektívájából játszódnak, szóval bele akartuk ásni magunkat Bella fejébe. Ez volt a küldetésünk.
Kristen: Yeah. De a végén mindig arra kell törekedned, hogy hagyd, hadd történjenek a dolgok maguktól. Bill jelentősen megkönnyítette a dolgomat, éppúgy, mint a többiek.
Kérdés: Taylornak. Először is, imádlak. Azon tűnődöm, milyen érzés, hogy nagy hangsúly kerül a karakteredre a filmben. Milyen érzés volt, hogyan élted meg?
Taylor: Nagy nyomás nehezedett rám, a brazíliai történések megviseltek. Érdekes látni ezeket a dolgokat, felvillanásokat Jacob nézőpontjából, hogy lássuk mennyi mindennel kell neki is szembenéznie. Érdekes végig kísérni, hogyan birkózik meg ezekkel a helyzetekkel.
Kristen: Igen, kilépni Bella nézőpontjából nagyszerű volt, hiszen eléggé el van foglalva (éppen szül). Jó dolog, hogy végre azt mondja: „Tűnjetek el!” és aztán már nem is tudjuk, hogy mi is történik vele. Aztán elkezdhetsz azon gondolkodni, hogy most mi történik Edwarddal. Szokatlan helyzetbe kerültek, az már biztos.
Kérdés Nikkinek: Mit fogsz hiányolni leginkább az együtt eltöltött időkből? Tervezitek, hogy továbbra is kapcsolatban maradtok egymással?
Nikki: Hiányolni fogom…. nagyon jól éreztük magunkat, hiányolni fogom magunkat, hogy egy egységet alkottunk. Hiányolni fogok mindenkit. Hiányozni fog, hogy nem leszünk többé egy csapat. Egy dolog, amit kiemelnék, hogy mindegy volt, kinek milyen gondjai-bajai voltak, mindig ott volt valaki melletted. A jövőt, a kapcsolattartást illetően nem tudom mi lesz. Szeretném azt mondani, hogy mesébe illő lesz a végkifejlet is, és legalább egy héten egyszer egy vacsora erejéig mindenképpen összeülünk. Sok dolog viszont enélkül is biztos, hogy ez az élmény egész életemben el fog kísérni, nagyon jó dolgok történtek valamennyiünkkel.
Ashley: Nikki szépen összefoglalta. Nagyszerű érzés volt, hogy együtt tanultunk, fejlődtünk színészként és magánemberként is. A következő két évben biztos rendben leszünk, mert ugyebár ott lesznek még premierek és közönségtalálkozók. De egyszer sajnos minden véget ér.
Elizabeth: Hiányozni fognak a hajnali 4 órás kelések. Tudom őrülten hangzik, mert ugyebár ott akkor, mindenki a fenébe kívánta a hajnali ébresztőt, de annyira szerettem a forgatást, hogy nagyon fog hiányozni. Hiányozni fognak a sminkesek, a fotósok és persze BC. Olyan nagyszerű emberekkel dolgozhattam együtt. Minél több időt töltesz el ebben a szakmában, rá fogsz jönni, hogy nagyon szerencsés vagy, hogy ilyen jó élményekben lehetett részed.
Julia Jones: Hiányozni fog az az érzés, hogy el vagy zárva a világtól olyan emberek társaságában, akik nagyon különböző módon, de mind mélyen megérintenek téged. Nagyon sok időt töltöttem velük együtt, megpróbálok majd mindenképp kapcsolatban maradni.
Rob: Mindenki nagyszerű, de egyszer el fogok jutni arra a pontra, mikor azt mondom, soha többé (a nagy premier után).
Kérdés: Grat mindenkinek a frenetikus sikerhez. Mi volt a kedvenc filmetek a sagaból?
Bill: BD.
Rob: 1. vagy 2. rész?
Bill: 1. rész.
Rob: Mi lesz jövőre?
Bill: A 2. rész.(nevet)
Taylor: Hogy teljesen őszinte legyek, a könyvek közül a harmadik áll igazán közel hozzám. De ez a film (1. rész) a kedvencem. Igen, ez egy vallomás Billnek. És mindenki másnak. Nagyon jól éreztük magunkat, és módunkban állt a karaktereinkkel olyan mélységeket megélni, mint még eddig soha. Emiatt ez a kedvenc részem. Nagy kihívás volt, de nagyon jól is éreztük magunkat.
Kristen: Az én kedvenc könyvem mindig is a NM volt, de a TW-t is nagyon szerettem. Catherine fantasztikus munkát végzett, ami kicsit így kiemelte a többi közül. (mármint a TW-t). De nagyon szeretem ezt a részt is (1.rész). Épp most láttam. Látni őket (karaktereket) nosztalgiával töltött el. Bella terhesen.. fura.
Kérdés: Taylornak. Van kapcsolat közted és a karaktered között, hasonlítotok?
Taylor: Szeretném. De nem hinném, hogy én lennék a legalkalmasabb rá, hogy ezt megítéljem. Imádtam Jacobot. Nagyszerű tulajdonságokkal bír. Hűséges, kitartó. Egy nagyszerű srác. És igazán büszke lennék, ha környezetemben élő emberek azt mondanák, hogy Jacob és én igenis hasonlítunk.
Kérdés: Látni fogunk háttértörténeteket is (karakterek múltját)?
Ashley G: A legtöbb rajongó többet tud Aliceről, a múltjáról, mint én. Nincs benne a filmben, de ez nem zavar engem.
Kérdés: Imádom a hangoskönyveket. Gondolkodtatok már azon, hogy szinkronszínésznek álltok?
Elisabeth R: Én szeretnék, mert akkor akár melegítőbe is bejárhatnék dolgozni.
Kristen: Szerintem mindenki szeretné. Én szeretném.
Kérdés: Hogyan hangolódtok rá, mikor igazán érzelmes jelenetek várnak rátok?
Kristen: Én zenével. Van is erre egy tökéletes sztorim. Azon a napon történt mikor az esküvőt forgattuk le. És megszólalt a tökéletes zene. Szeretném, ha a filmben is benne lenne. Band of horses- Annabell. Hangosan szólt és nagy segítségemre volt.
VÉGE

  Fordította: Tünd
  2011.07.21.


FILMVILÁG 
/2011.Július/
2011.07.05.Vizet az elefántnak
Anna Smith, Sight&Sound, 2011.június
 Végy egy Sara Gruen regényt, szerződtesd forgatókönyvírónak Richard LeGravenese-t (A suttogó, P.S. I love you), szereplőnek Robert Pattinsont és egy érzelmes, nőbarát sikerfilmet tartasz a kezedben. Pattinson jellegzetesen finoman kidolgozott és tartózkodó Jacob Jakowskiként, az elveket valló állatorvosként, aki csatlakozik egy utazó cirkuszhoz és beleszeret a főnök feleségébe, az előadóművész Marlenába (egy elegáns Reese Witherspoon). De Christoph Waltz az, aki a filmet kiemeli ezt a fentebb alapvetően csirke-mozinak számító területről. Baljóslatú, gúnyos-barátságos Becstelen brigantis alakítására alapozva, finoman nüanszos előadással hívja életre a porondmester Augustot: egy olyan embert, aki az egyik kezével pezsgőt fog tölteni neked, a másikkal pedig megütni. Marlena és Jacob egyaránt érzi vonzalmának és haragjának erejét, ahogy Rosie is, az elefánt, akit bálványoznak. Hatásos jelenléte a vásznon, Rosie beillesztése a cselekménybe hozza össze a középpontba helyezett párt. Miközben Marlena pompás lovak megülése után egy nehézkes elefánttal való munkára vált, felkészül az életében és szerelmében megjelenő változásokra és nagyobb veszélyekre.
LaGravenese forgatókönyve takarékosan bánik a dialógusokkal, túlságosan is: sok párbeszéd túlságosan egyszerű és klisészerű, cinikus elhajlás a bimbózó romantikáért. És bár vannak jelenetek a megpróbáltatásokról, ez az utazó cirkusz akaratlanul is komikus mértékben idealizálódik: a jelenet, amiben lelőnek egy lovat, a románc ködös tekintetű, vérmentes pillanatává válik. Szintén csodálatot keltő amiben Marlena divattervező csapata rejtőzik.
A jelmezek kétség kívül fényűzőek és Rodrigo Prieto operatőr azt a gyakran mutatott eleganciát visz bele ebbe a filmbe is, mint a Biutiful és a Babel esetében, és színes, karneváli látványra épít, mint a korábbi Fridában. Francis Lawrence (I am legend) rendező hatásosan érzékelteti a kort és a helyszínt, legfigyelemreméltóbban abban a jelenetben, mikor végigvezeti Jacobot a cirkuszi vonaton, megismertetve az előadók és munkások különböző osztályaival. A kamera végigköveti az egész zsibongó vonaton, miközben a sztriptíztáncosnők cirógatják, a pókerjátékosok elküldik és behajítják egy mogorva törpe és kutyája mocskos szálláshelyére. Vonzó és szórakoztató bevezetése egy világnak, melyben el akarsz merülni. A románc ennek a magával ragadó képnek az útján érkezik be, de mindkettő karcsúsított változata a könyvben szereplőknek. LaGravenese mellőzi a tiltott terhesség és a nyílt skizofrénia dramaturgiai kiaknázását.
Később aztán enged e sötétebb lehetőségnek, de a film megelégszik egy magával ragadó világban játszódó formális románccal. Mindazonáltal bőséges kínálja ezt a fajta érzelmességet, nem is beszélve a gyönyörű színészekről és állatokról. Nem nehéz látni, miért szeretne Pattinson (a hasonló témájú Alkonyat sztárja) a film nyújtotta arany jegyért hálásnak lenni.

 Szinopszis

USA napjainkban. Hajlott korú Jacob Jankowski lekési az cirkuszi előadást és leül egy alkalmazottal, mesél neki a Benzini Testvérek cirkuszánál töltött időkről.
Cornell University, a 30-as években. Az állatorvos hallgató Jacob balesetben elveszíti lengyel emigráns szüleit. Felugrik egy vonatra, amiről kiderül, hogy a Benzini Testvérek cirkuszát szállítja. Hamarosan a cirkusz állatorvosa lesz és kivívja a tulajdonos és porondmester, August Rosenbluth elismerését, aki a műlovarnő-sztár Marlena férje.
August megvesz egy elefántot, Rosie-t és Marlenát jelöli ki, hogy ülje meg, Jacobot pedig, hogy gondozza. Miután August durván bánik vele, Rosie kifut az egyik előadásról. August súlyosan megveri és Jacob akadályozza meg a megtorlásban. Miközben Jacob egy lengyel alkalmazottal ápolja Rosie-t, Jacob felfedezi, hogy ezen a nyelven engedelmeskedik a parancsoknak és August boldog lesz. Jacob, August és Marlena elmennek egy étterembe, ahol a rendőrség razziát tart; Jacob és Marlena elmenekül – és a zűrzavarban – csókolózik.
August később összetűzésbe keveredik velük és összeverekszik Jacobbal, aki egy hotelbe menekül Marlenával. Együtt alszanak, megérkeznek August emberei és összeverik Jacobot, Marlenát pedig elviszik. Mikor Jacob megérkezik a cirkuszba, Marlena elmesél neki egy tervet August megbuktatására. Az előadás közben az állatok elszabadulnak és a nézők elmenekülnek. August megpróbálja megfojtani Marlenát, de Rosie megállítja, leüti annak botjával és megöli.
Vissza a jelenbe, Jacob elmeséli, hogy neki és Marlenának 5 gyermeke született és boldogan éltek, míg Marlena álmában meghalt valamivel Rosie halála után. Munkát kap a cirkuszban jegyszedőként.

Fordította: Bugsy


A magyar Elle magazin cikke (2011.június)

A szerelem cirkusza
Christine Kruttschnitt, Stern, 2011. április 20.


Egy harapós múltú tini-kedvenc, egy Oscar-díjas színész és sok szívfájdalom. A megfilmesített bestseller, a Vizet az elefántnak igazi sztárját mégis Rosie-nak hívják és 4000 kiló.

Ez esetben világosan ki kell mondanunk: Más színésznőt az ő korában az esélynek még a szellője sem csaphatná meg, hogy barátnője, jelen esetben: szerelme lehessen Robert Pattinsonnak. Több ellentét is elválasztja őket: Az egyik 24, míg a másik 46 évével majdnem a duplája; ő (Rob) egy londoni magániskolából és liberális szülői házból származik, míg ő (Tai) ismeretlen ősapáktól egy ázsiai provinciából. Az ő (Rob) filmjei világszerte majdnem 2 milliárd dollárt hoztak, míg ő (Tai) elsősorban műsorok közti szünetekben sugárzott reklámokba szegődött el a Budweisertől a Pumáig. Röviden, Robert Pattinson, akit az MTV zenei csatorna „His Holy Hotness”-nek (Maga a Szent Forróságnak) kiáltott ki és, aki az Alkonyat ing nélküli hőseként a fiatal lányok közt globálisan mind korábban kezdődő pubertás kor egyik kiváltója, a mozis szakma egyik nagyágyúja, egy uralkodó tini-idol, egy leendő szupersztár. Tai, mostantól a vászonról ismert nevén, Rosie mindenekelőtt nehézsúlyú.
Alig 4000 kilót nyom az elefánthölgy, akinek lehetősége nyílik a vonzó hőst, Pattinsont, annak epedve várt új romantikus filmjében össze-vissza csókolnia; olyasmire, amire Kristen Stewartnak nemcsak az Alkonyatig, hanem majdnem a vérszívó saga végéig várnia kell. A szépség és a szörnyeteg, a mesebeli herceg és a dagi: elefántesküvőjük útjába tulajdonképpen semmi nem állhatna. Ha nem tolná a képbe csontos csípőjét az Oscar-díjas Reese Witherspoon és nem birkózna sikerrel a hagyományos melodrámáért: a hollywoodi szerelmes történetek csak vékony szőkékkel működnek.

A Vizet az elefántnak, mely április 28-án érkezik a mozikba, egyike azoknak az ottani nagy produkcióknak, melyet a legjobb értelemben nevezhetünk régimódinak. Nem csak azért, mert a történet egy elszegényedett vándorcirkuszról, annak fő attrakciójáról, a szép műlovarnőről, Marlenáról és egy nemes, belé szerelmes állatorvosról szól a 30-as években: az alkoholtilalom és a Gazdasági Válság Amerikájában, ahol a férfiak nadrágtartót és sildes sapkát, feleségeik pedig mosott virágmintás ruhákat hordtak és ahol a show beteg állatai, mint Marlena fehér lova esetében, anyagi okokból a ragadozó szakaszt alkotó kollégák eleségévé válnak.
Régimódi abban is Sara Gruen 2006-os regényének ezen megfilmesítése, hogy mint régen, ott a helyszínen forgott, nem digitálisan babrálták megfelelőre egy blue-screen stúdióban. Az oroszlánok igaziak, a tevék szintén (és a los angeles-i forgatás alatt a valóságban is haraptak és köpködtek), és mikor Tai/Rosie a filmben testes hátsó lábain ül és Marlena, mint egy hidrogén szőke mini baba táncol előtte, az egy valóban begyakorolt szám Resse Witherspoon részéről: a forgatás kezdete előtt egy cirkuszi iskolát látogatott ahol kötéltáncos és három méter magas elefántok hátán elvégezhető trükköket tanult. A kecses hollywoodi nagyság megnyilvánulása ebben az esetben felmászni egy vastagbőrű oldalára és ismét lecsúszni annak ormányáról; ki tudja, mire lehet még használni.
Régimódiak a felidézett nagy érzelmek is: egy szerelemről, mely minden ellenen erőt vesz és kitart idős korig, ah, micsoda, a halálig, ezért működik. Előképek: Titanic, Távol Afrikától, stb. - filmes szerelmek, melyek tömeges mennyiségű zsebkendőt használtatnak el és ezen felül a múlt patinája nemesíti őket. Ami Marlena és az állatorvos közt történik, legyen – ahogy Pattinson az interjúkban motyogja - „mágikus!” És ezen kívül legyen a történet „különlegesen nagyszerű (Klasse)”, büszke nevetés, „szeretem a nagyszerű dolgokat.”
A gyártó Fox stúdió is hasonlóan fogalmazhat: mert szereti a dogokat, amik bevételt (Kasse) hoznak. Sikerülni fog-e a tini-bálványnak, kérdi az ember aggodalmasan, az ugrás egy összehasonlítva vértelen drámába? Eddig csak egyvalakinek sikerült. „Leonardo DiCapriora emlékeztet”, mondja ifjú kollégájáról Witherspoon. Ő is akarata ellenére volt szívtipró és ellenállt az egész rajongó-cirkusznak, ahogy Pattinson is Alkonyat-filmjeit ironikusan „komédiának” nevezi és olyan szerepekre vágyik, „amik nem paródiák.”
Még szűz a filmben, és talán ezért erőltetett a Marlena iránti szerelme; végül is ő az egyetlen nő közel s távol, ha az ember az ormányos hölggyel nem számol. Minden esetre házas – mégpedig egy hátborzongató sármőrrel, aki a menázsban a nagymacskákat nyúzza, a cirkusz kocsiban pedig a hitvesét kínozza. (Marlenának) egyszer kék monoklija is lesz, de a néző számára sokkal megrázóbb, ahogy az állatsidomár a szelíd Rosie-t kínozza. Szájába dobja a parázsló cigarettáit és egyszer még véresre is veri; azon kevés jelenetek egyike, mely utólagos speciális effekteket kívánt.
Manapság egész Hollywoodban, talán az egész filmvilágban nem létezik olyan, aki a sármőr és állatkínzó – tetszés szerint: sármőr és náci – kombinációját ilyen megnyerően játssza, mint az osztrák Christoph Waltz. Mikor tavaly nyáron a Vizet az elefántnak forgatásán megkérdezték, nem tart-e az örök gonosztevő bélyegétől, a 2010-es év Oscar-díjasa könnyed bosszankodással reagált. „Gonosztevők nem érdekelnek”, mondta szemrehányóan. „Alakokat jászom, akiknek okaik és céljaik vannak. Az Ön dolga, hogyan interpretálja.” Ahogy ezt is: a Rosie-val szembeni viselkedését nem fogjuk ennyire gyorsan megbocsátani neki.

Azon a nyári napon a cirkuszi csapat bevonulását filmezték egy kisvárosba. Lámák topogtak az utcákon kifeszített zászlófüzérek alatt, a rácsos kocsikban oroszlánok bömböltek, a lovak táncoltak, statiszták százai ujjongtak, egy zsiráf bébi felülről puszikat nyomott a csupasz homlokokra és akrobatákat gördítettek végig ember nagyságú vaskerekeken. Kellős közepükben Rosie, felettük Marlena. Hollywoodnak nagy lelki rokonsága ellenére, nincs sok szerencséje a cirkusszal, az ilyen témájú filmek közt alig volt sikeres. Ezzel, mondja Reese Witherspoon és energikusan előretolja egérszerű állát, máshogy lesz. Ugyanis „nagyon romantikus”.
Valójában az. Szemérmetlenül romantikus. Csaknem hisztérikusan romantikus. De az embernek néha szüksége van ilyesmire.
Rosie ilyenkor csak fújni tud.

Fordította: Bugsy
Dark Magazin, Franciaország


Robert Pattinson: „Jobban szeretek állatokkal dolgozni, mint emberekkel”

Ha fiatal színész vagy, jóképű és az Alkonyatnak köszönhetően ennyire híres, lehet, hogy a kitörést jelentő szereped örökre tőrbe csal. De Robert tehetsége azzal a képességgel párosul, hogy folyamatosan dolgozhat és Edward Cullentől teljesen eltérő szerepeket játszhat el. Az Emlékezz rám című dráma után most egy másik szerelmi történetben láthatjuk az Oscar-díjas Reese Witherspoonnal (Nyughatatlan) és Christoph Waltzzal (Becstelen brigantik). A Dark Magazinnak most azokról a szokatlan élményekről beszél, amik Jacob - egy fiatal férfi, aki egy családi tragédia miatt kénytelen feladni állatorvosi tanulmányait és egy cirkuszhoz csatlakozva megváltoztatni életét  - megformálása közben érték. Beleszeret egy fiatal nőbe, Marlenába, és még meglepőbb, egy elefántba, Rosie-ba. A történet a 30-as évek Amerikájában játszódik.


Szia Robert, beszélnél nekünk Jacobról? Kicsoda ő? Hogyan csatlakozik egy cirkuszhoz?
Jacob állatorvos hallgató a Cornell Egyetemen, éppen az utolsó vizsgáját tenné le, mikor a szülei meghalnak egy autóbalesetben. Néhány hónap alatt a teljes világa összeomlik. Felugrik egy öreg vonatra nincstelenül hogy megpróbáljon valahol munkát találni, aztán rájön, hogy ez egy cirkuszi vonat. A legelső nap találkozik Marlenával és ez a két legfőbb indok, amiért maradni akar és a cirkuszi élet része lenni. Fokozatosan sikerül magáévá tenni az új életét és beleszeret Marlenába. És persze sikerül mindent kiégetnie! (nevet)

Hogyan írnád le őt?
Jacob semmit nem tud a cirkuszról. Kezdetben nagyon öntudatos, tudja, mennyire idealista. De hamarosan megismeri a világot, amit egy nagy gazdasági válság idején fedez fel, és a remény legkisebb szikrája nélkül semmisül meg benne. Megismerkedik Augusttal, egy nagyon erőszakos emberrel. Jacob tulajdonképpen az élet sok megpróbáltatásán megy keresztül, a történet során sok nehézséggel néz szembe, és végül sikerül megtartani idealizmusát, nem kérdéses. Szerintem ez az, ami meghatja Marlenát és felbátorítja, hogy kövesse őt. August egy olyan gyakorlatias ember. Azt gondolja, hidegnek és kíméletlennek kell mások előtt mutatkoznia máskülönben összeomlik a világa. De Jacob sokkal differenciáltabban látja a dolgokat. Életmódja nagyon távol áll Augustétól.

Könnyen tudtál azonosulni a szerepeddel?
Igen. Isten bizony, sokkal jobban élveztem a munkát állatokkal, mint emberekkel. Rájöttem, hogy az összes állatnak van egy gyengéje. Csak egy kevés mentacukorra van szükséged, hogy az elefántok szeressenek. Rájöttem, hogy a zsiráfokkal bármit megtehetsz, ha almaleves a kezed. Még az állat-trénereket is bámulatba ejtette. Volt a díszletben egy 6 hónapos zsiráf és nem tudták rávenni, hogy azt csinálja, amit akarnak. Odajöttem hozzá almalével borítva és ő mindenhová követett engem. „Hogy csináltad? Miért tesz mindent úgy, ahogy mondod neki?”

Olvastad Sara Gruen Vizet az elefántnak című regényét?
Mielőtt megkaptam a szerepet, nem olvastam, de aztán elkezdtem és nem tudtam letenni. A repülőn olvastam, miközben az Alkonyat utóforgatására utaztam és a mellettem ülő férfi aznap szintén ezt olvasta. A visszaúton a szomszédom szintén ezt olvasta. Nagyon hátborzongató volt. Tudom a könyv bestseller az USÁ-ban, de úgy gondolom külföldön is sikeres. Olyannak érzem, mint az Alkonyat-könyveket. Mikor az első filmet kezdtük forgatni, egyre több és több ember ismerte meg a könyvet, az eladások elkezdtek növekedni és a regény azonnal népszerű lett. Korábban sokan hallottak a Vizet az elefántnakról és hirtelen, szájhagyomány útján terjedve, mindenki a könyvet olvasta.

Ez a szerepnagyon különbözik attól, amit az Alkonyatban játszol. Érdekes és izgalmas élmény volt?
Félelmetes volt. Nagyszerű volt ilyen nagy színészekkel dolgozni. Tényleg nem tudtam mire számítsak, mikor aláírtam a filmhez. Aztán, megismertem Tai-t, az elefántot és olyan hihetetlen volt, hogy feltétlenül meg akartam csinálni! (nevet) Csodálatos élmény volt az első naptól fogva. Mindenki nagyon körülményesnek nézett ki ebben a project-ben, a forgatáson mindenki meg volt győződve, hogy ez a film rendkívüli lesz.

Szóval, milyen volt Tai-jal dolgozni, beleszerettél?
Majdnem! (nevet) Nagyon szomorú voltam, mikor a forgatás végén el kellett hagynom őt. Egészen különleges karizmája van. Természet feletti – ugyanilyen lehet bármelyik másik elefánt esetében is, mert olyan hatalmasak. Nyugodt vagy mellettük. Könnyen el tudnék ülni egész nap Tai mellett. És ezt tettem a legelső napokon. Mindig leültem mellé és egész nap ott maradtam. Nem tud rád taposni vagy sérülést okozni neked, mert mindig pontosan tudja hol vagy. Ezek az állatok csodálatos személyiséggel bírnak – legalábbis ő igen. Kedves.

Forgatási titkok
Bár a regény nem volt túl ismert Franciaországban, a hollywoodi új generáció legnagyobb színészei harcoltak Jacob szerepéért: Channing Tatum (GI Joes, Kedves John), Emile Hirsch (Út a vadonba) és Andrew Garfield (A közösségi háló, Pókember) lett meghallgatva, de Robert Pattinson lett az, akire ráosztották. Reese Witherspoon és Robert már játszott együtt a Hiúságok vásárában. A Vizet az elefántnak-ban titkos szerelmeseket játszanak és a Hiúságok vásárában, Reese Robert anyja volt!

Bugsy fordítása
2011.03.27.

1. New Star- Best of Robert Pattinson

Sajnos, mint minden ilyen kiadvány, ez sem néhány oldalon kívánja ugyan a csőlátást, és hülyeségért sem szalad a szomszédba, hogy mégis legyen min örömködni, nem oroszul van, így le tudtam fordítani azt a két oldalt ahol Robot idézik


-a családjáról: A szüleim hozzá vannak szokva, hogy mindig újabb hírek bukkannak fel rólam. Anyám mindig csak azokat a híreket hiszi el, amik azokban az újságokban jelennek meg, amiket már azelőtt vett, hogy befutottam volna. "Ha valamit leközölnek, az tényleg igaz." - mondja ilyenkor. "Évek óta veszem azt az újságot és mindig igazat írt."

-az apjáról: Apám nem különösebben szereti a filmeket. A kedvence a Fehér cápa. De kb. az egyetlen szalag is, amit megnézett. Akkoriban küldtem el neki az alkonyat forgatókönyvét, egyszerűen azért, hogy halljam a véleményét. Elolvasta és azt azt mondta: "Ez a Fehér cápa és a Superman keveréke." Szívesen ír nekem e-maileket is. És ezeket a leveleket mindig nagyon formálisan írja: "Kedves Rob, utána gondoltam a gesztusoknak. Kezet csókolni egy nőnek szerintem nagyon szép gesztus. Egy kézcsók nagyon romantikus és kulturált. A kezet először egész enyhén meg kell rázni,és aztán megcsókolni. Így nyertem meg anyádat."

-a meztelen jelenetekről és a szülei reakciójáról: Szóltam előre, mégis egy kicsit sokkolta őket, de úgy gondolom, nincs vele problémájuk. Hiszen nincs benne semmi, amit már ne láthattak volna. A legkellemetlenebb az első pillanat: mikor bejössz a díszletek közé fürdőköpenyben és szét kell nyitnod azt. Akkor egyszerűen csak hányni akarsz. Senkinek sem akartam a szemébe nézni. A beállítások alatt teljesen begörcsölve ültem. De aztán felemeltem a fejemet és körbenéztem. És a körülöttem levő emberek közül csak az operatőr nézett rám a lencsén keresztül, és az is csak egy másodperc volt. Mindenki más folyton félre tordította a fejét. A végére csak fele olyan kellemetlen lett.

-az Alkonyat körüli felhajtásról: Még mindig meglep, hogy nem apad. Ellenkezőleg: a dolgok egyre csak nőnek és nőnek. Az emberek szeretik az Alkonyatot.

-a hírnévről: Néha hiányzik a régi életem, mikor még úgy tudtam végigmenni az utcán, hogy nem ismertek fel. De mikor utánagondolok annak az életnek, ami az Alkonyat előtt volt, rájövök, milyen unalmas volt. Mit csinálnék most az Alkonyat nélkül? Halvány sejtelmem sincs róla. Ezért jó, hogy minden így történt.

-a legnehezebb jelenetről az első Alkonyat-filmből: A jelenet, amikor megmentem Bellát a pasasoktól, akik zaklatják. A forgatőkönyvben az áll "Edward olyan pillantást vet a fickókra, amely olyan ördögi, mint amilyen állatias. Ez az a tiszta düh, ami négy felnőtt férfit meg tud félemlíteni." Elég nehéz volt, félelemgerjesztő hatást tenni másokra. Ez már olyan kemény volt, hogy közel álltam ahoz, hogy feladjam az egészet.

-a legfrusztrálóbb dologról az Újholdból: Az, hogy mindenhol csak szellemként bukkanok fel, nehézzé tette a játékot. Ezeket a jeleneteket egyedül, zöld háttér előtt forgattam - egy zöld vetítő vászon előtt. A felvételeimet aztán bemásolták a többiek jeleneteibe.

-a Taylor Lautnerhez fűződő viszonyáról: Mindenben versengünk egymással. Mindkettőnk szebb hajat és izmosabb hasizmot akar! Nem, csak viccelek. Ő egy nagyszerű srác, az Alkonyat-filmek forgatása alatt sokmindent csináltunk együtt.

-a kihívásról, hogy a Hajnalhasadás esetében rögtön két filmet forgatnak egymás után: Ez már egy kicsit félelmetes. Utoljára, mikor a Napfogyatkozást forgattuk Vancouverben, az egész paparazzi-sereg felutazott Los Angelesből és a szállodánk előtt táborozott. Nem szeretek ennyire ostromlott lenni - attól tábori hisztériát kapok és még az erkélytől is elugrom.