2012. július 27., péntek

Finita


Pedig megpróbáltam...Megpróbáltam hűvös és közömbös maradni ezzel a ...szutyokkal kapcsolatban.
Nem ment...De úgy döntöttem, hogy no komment!
Inkább hoztam egy részletet Ady Finita című verséből. Elég beszédes, beszél helyettem is!
"Vége van. A függöny legördült,
Komisz darab volt, megbukott.
Hogy maga jobban játszott, mint én?...
...Magának jobb szerep jutott!
Én egy bolond poétát játsztam,
Ki lángra gyúl, remél, szeret -
Maga becsapja a poétát,
Kell ennél hálásabb szerep?!"



 moncsi






I did try… I tried to remain cold and indifferent towards this… 'filthy' woman.
I failed… yet, I decided to say no comment.
Instead, I have brought a part of the poem Finita by Ady. It should say everything.

“It’s over, the curtain’s down,
Bowled out, it was an ugly play.
If you ever played better than I?
…You had a better part to try!
My part of a poet fool,
To shine, to hope, to love –
You trick the poet,
Do you need anything more?!
 (translaed by Andris)

25 megjegyzés:

  1. Köszönöm moncsi, hogy posztoltad, minden érzésemet kifelyezi ez az idézet. Puszika érte!

    VálaszTörlés
  2. Soha nem kedveltem Ady-t, de ez.... ezt nagyon erre írta. Vajh honnan tudta?

    VálaszTörlés
  3. moncsi... remélem a valóságban nem ér olyan szörnyű véget, mint a versben :S :(

    VálaszTörlés
  4. moncsi, ez a vers találó volt. Rövid, lényegre törő.

    VálaszTörlés
  5. Gitka,persze, hogy nem. Egészen biztos vagyok benne, hogy "meggyógyul"!
    De ez a része a versnek, úgy éreztem, most ideillő.

    VálaszTörlés
  6. moncsi nagy vagy! Ütött, mint a valós történet.

    VálaszTörlés
  7. Moncsi & Andris: wow!
    Koszonet!

    VálaszTörlés
  8. Andris egy kincs vagy! Nagy köszönet a fordításért! :)

    VálaszTörlés
  9. Néha nehéz szavakba önteni az ember mit érez. Moncsi, ezzel az idézettel Neked sikerült.
    Minden szava tükrözi lelkem háborgását. Akárhányszor olvasom, minden alkalommal a szívem közepébe hatol. Rabul ejt és nem enged.
    Moncsi, köszönöm Neked ezt a találó idézetet!
    Andris, Neked pedig köszönöm a fordítást!

    VálaszTörlés
  10. jaaaj, nem birom tovább szólnom kell, ez a szutyok elég kifejező, de én még elé biggyeszteném a számomra legkedvencebb, legkifejezőbb magyar jelzőt "ostoba szutyok" igen, ez a tuti:)
    a vers gyönyörü, nem ismertem, megkerestem elolvastam, megdöbbentően illik a helyzethez, remélem dalba folytja bánatát és büszke és előjön az angol hidegvére, ha mégsem ő megbocsáthat, de én nem fogok, mert nem lehet ennyi szinten megcsalni valakit büntetlenül, mert a testi megcsalás egy dolog az is fáj, de a többi az fáj igazán, ha valaki ő biztos nem érdemelt ilyet!!!!!!! sajnos ő volt a megcsalható, mert ő szeretett jobban!!!!
    lányok! köszi mindenkinek mindent, isteniek vagytok!
    Ági

    VálaszTörlés
  11. Szerintem az élet eléggé kifürkészhetetlen az érzéseinket pedig sokszor mi magunk sem tudjuk nemhogy más. Fogalmam sincs mi az igazság - bár nyilván ti természetesen tudjátok - a lényeg nekem annyi, hogy vagy külön vagy együtt de ők ketten boldogok legyen. Igen mind a kettő megérdemli még annak ellenére is, hogy az egyik valszeg nagy hibát követett el.
    Szerintem korántsem olyan könnyű kijelenti, hogy finita, hiszen BD promók és egyebek miatt úgy is találkoznak. Ady vers gyönyörű, de szerintem szerelmük Lédával sem volt csupa szerelem...sőőőőtt így azt gondolom: ancora non abbiamo finito :)

    VálaszTörlés
  12. Moncsi, Andris, köszönjük az idézetet. Imádom Ady-t!

    VálaszTörlés
  13. Kim, én is úgy gondolom, hogy még valóban nem fejeződött be ez a történet, és közel sem tudhatjuk, hogy alakul majd a további sorsuk, együtt avagy külön. De Ady Finita c. versének e pár sora annyira jellemzi szerintünk ezt az egész kapcsolatot, hogy úgy éreztük ki kell írnunk.
    Azt viszont tapasztalatból írhatom, hogy ha finito, ha nem ez a kapcsolat, ha együttmaradnak most, akkor sem lesznek már örökké együtt, mert a bizalmat eljátszani csak egyszer lehet. A gyanakvás magját elültette K. így Rob soha nem fog már úgy nézni rá, mint eddig.

    VálaszTörlés
  14. Hmm. Talán igazad van. A bizalom nagy kincs és eszméletlen törékeny amit nagyon nehéz újraragasztani. Nem voltam ilyen helyzetben így nem tudom megítélni, ahogy azt sem én mit tennék. Mások vagyok, más érzésekkel élethelyzetekkel.
    Szerintem az egész verset kellett volna beírni mert gyönyörű :)

    VálaszTörlés
  15. Kim, az egész vers fordítására nemigen vállakozna Andris :) Így is dünnyögött, hogy nem műfordító.
    Még ha nem is volt ilyen helyzetben az ember gyereke, azért azt el lehet képzelni, hogy hatna rá az, hogy egy 4 éve tartó szerelem után, amit egy együttes döntés után titokban tartunk, mert senkinek semmi köze hozzá, kapok egy olyan fotósorozatot, olyan helyzetről, ami nem ártatlan találkozóról szól, akkor egyrészt mit éreznék, másrészt elhinném-e azok után, hogy soha senkivel semmi nem volt ezen kívül. Én nem nyilatkozhatok, mert én nem hinném el. De én voltam ilyen helyzetben, és a férjem másnap kint volt a lakásból. Akkor még könnyű volt elválni, mert nem volt gyerekem. Ma már jobban függök a jelenlegi férjemtől a három gyerekemmel, és az anyagiak miatt, és valószínűleg nem tudnám ilyen rövid úton megoldani a dolgokat, de semmiképp nem tudnék többé lefeküdni vele és semmiképp nem vállalnám a közös életet. Jó sokat kellene számolni, hogy mi hogy legyen. Még jó, hogy a házunk két szintes, elválasztható. A terveknél lehet a tudatalattim dolgozott ?

    VálaszTörlés
  16. És az, hogy nem volt valaki még ilyen helyzetben, attól még a környezetében tuti látott, hallott ilyent és elgondolkodott rajta, hogy ő hogy reagálna. Szerintem a megcsalásra nincs mentség, lehet sarkos vagyok, de ha hiányzik valami a kapcsolatból, akkor ott probléma van, és nem kívülről kell megoldani, hanem együttesen törekedni kell a megoldásra. Ha ez nem megy, akkor jobb kilépni az egészből.

    VálaszTörlés
  17. Nekem Ady a kedvenc költőm és ugyan nem ismerem minden versét ezt szeretem. Kedvencem az Én menyasszonyom! Egyszerűen imádom :)
    Teljes mértékben elfogadom amit írsz de mivel tényleg nem voltam ilyen helyzetben, nem tudom azt kijelenti, hogy én mit tennék, ha engem megcsalnának. Szakítani nem fognak szerintem meg nem is nagyon tudnának BD miatt az lehetséges, hogy egy idő után elválnak útjaik, amivel nincs semmi baj, hiszen az a lényeg, hogy Rob boldog legyen!

    VálaszTörlés
  18. Igen láttam már a környezetemben ilyet, de nem gondoltam még bele, hogy mit tennék. Hányszor de hányszor halljuk az, hogy pl egy nőt megvernek megcsalnak és visszafogadja férjét barátját? Rengetegszer. Persze most itt a nő volt a ludas, de lényegében mindegy mert azt akarom szemléltetni, hogy a remény az nagyon erős érzés, hiszen mindig hiszünk abban, hogy jobb életünk lesz, mindent helyre tudunk hozni, szeretni fog ... éppen ezért rengetegen megpróbálják újra és újra. Sokan pofára esnek de vannak akik nem. Hogy ők melyik kategóriába tartoznak majd azt csak megtippelni lehet.

    VálaszTörlés
  19. Megverik, megcsalják.... nos, nem tudom, ebben az esetben mi tarthatja a megalázottat a megalázó mellett (szándékos a nemtelenítés, én már hallottam fordított esetről is). De.. azt nem szerelemnek hívják. Lehet érzelmi zsarolás, anyagi függés, önismeret hiány, gyávaság. De nem szerelem. Egyébiránt a helytelenül értelmezett anyagi függés a leggyakoribb. Gyáva az ember.

    VálaszTörlés
  20. Igen twmmy, gyáva az ember, vagyis sokakat valóban nem értek én sem, hogy miért nem tudnak egy rossz kapcsolatból kiugrani. Ahogy Kim írta, eszembe jutott egy pár évvel ezelőtti kolléganőm, aki egy friss kapcsolat második hónapjában már kék monoklikkal, össze-vissza verve járt be hónapokig dolgozni. A végén már távoltartás meg rendőrés is bejátszott és még is visszafogadta mindig a fickót, állítóla azért, mert félt tőle. Mások vagyunk az biztos és abban is egyetértek Kimmel, hogy szerintem a BD gépezet, a pénz urai nem fogják hagyni, hogy amíg le nem megy a promó itt balhé legyen.

    Egy biztos, Robot sajnálom nagyon!

    VálaszTörlés
  21. A vers végkifejlete annyira drámai, hogy a belsőm rossz ómennek érezte, ezért nem írtam le végig. Így az olvasókra bíztam elolvassák-e a folytatást.
    A "megcsalatva" érzés és a megbocsájtás abszolút szubjektív dolog.
    Részemről azt vallom, amit Mr. Darcy: "ha a jóindulatom elvész, elvész örökre!"
    Rob helyzete igazán speciális.Nála fontos körülmény, hogy a reflektorfény méginkább kiszolgáltatottá tette.
    Elképzelni sem tudom mit gondolhat, mit érezhet és azt sem, hogy mit fog lépni.
    Szívből kívánom Neked drága fiúka, hogy mielőbb gyógyulj meg és találd meg ismét "Boldog Bobby"-t!

    VálaszTörlés
  22. hhmhmm Hát igen. Fogalmam sincs, hogy az olyan nők miért maradnak a férjeikkel, barátaikkal, de azt hiszem mégis sejtem. A remény miatt ami egész életünkben velünk van.
    Fogalmam sincs Rob és K kapcsolata hol és hogyan fog végződni, ahogy ő maguk sem. Mondhatunk tippeket, elmondhatjuk szerintünk milyen nő kéne neki, de felesleges, mert nem ismerjük őt. Vagy csak egy nagyon kis részét!
    Szóval én azt kívánom neki, hogy találja meg a boldogságot legyen az Kristennel vagy nélküle!

    VálaszTörlés
  23. Anyagi bizonytalanság, félelem... Megöllek, ha ezt vagy azt csinálod. Eleve bele sem kellene menni. A remény ebben az esetben sztem egyszerűen csak korlátoltság.
    A boldogságot meg találja meg, de az én véleményem az, hogy Kristen mellett nem lesz felhőtlenül boldog. De ez meg már az ő magánügye, nem a mi dolgunk.

    VálaszTörlés
  24. Most nézem, moncsi, Boldog Bobby... de hát szegény az a végére megint bőg ezerrel.

    VálaszTörlés
  25. twmmy :)sejtettem, hogy te kifogod szúrni, mint Jóbarátok függő :)
    Tudom, nem jó példa volt, de a lényeg hogy magára találjon, vagy .....hogy megtalálja őt végre valaki, az ég szerelmére!

    VálaszTörlés